PocketDream

mest om det som inte syns

TWIX! Utan tillsatser!

Publicerad 2013-07-07 22:40:00 i Recept

Min kille är ett kakmonster av rang, nästan i klass med mig. Häromkvällen hade han köpt ett jättepaket av Garants TWIX-kopia. Det dröjde inte länge innan vi båda satt och mumsade i soffan. Jag kollade (min vana trogen) på baksidetexten och vad fick jag se i ingredienslistan? Palmolja! Usch! Och genast vaknade en idé om hembakade twixisar.
 
Kexbottnen, världens godaste mördeg, hämtad ur Roy Fares bok, trycker jag ut i bakplåtspappersklädd botten i en brödform. Den får stå i kylen en timme innan jag gräddar den på 175 grader i 20 min. Kolan kokas och hälls sedan direkt över kexbottnen och sedan får hela formen kallna ordentligt i kyl över natten. På morgonen smälter jag lite choklad och brer över kolan, och så får det stelna i kyl till kvällen. Till kvällen smälter jag mer choklad, stjälper upp kakan på en bräda och glaserar hela kakan med chokladen. Fazer eller Marabou går bra men inte blockchoklad! (Blockchoklad är en dödssynd.)
 
Sedan är det bara att skiva upp och tugga i sig! Orkar du, så chokladglasera även sidorna. Då håller sig twixen dessutom lite längre.
 
Kexbotten- Obs! Räcker till två brödformar!! Stoppa ena deghalvan i frysen om du inte vill göra två formar på en gång.
120 g mjukt smör
180 g mjöl
60 g florsocker
1 äggula
 
Kolan- blanda i en vid kastrull och koka ca 45 min eller tills temperaturen kommit upp i 110 grader. Smeten ska inte vara lika hård som vid vanligt kola-kok, utan lite, lite lösare.
150 g farinsocker
100 g smör
 2,5 dl grädde
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

PocketDream

Skräddare i Göteborg

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela